Mapa zúčastněných škol

Mapa zúčastněných škol

O maratónu ...

U příležitosti týdnů s eTwinningem , které slaví celá Evropa, iniciovala ve dnech 20.-24.10.2008 česká Národní agentura pro eTwinning akci s názvem „eTwinningový maratón“.
V rámci maratónu vznikal štafetový příběh modrého a žlutého panáčka z loga eTwinning, kteří fiktivně cestovali po Česku a poznávali města, ve kterých se eTwinningové projekty vytvářejí. Kapitoly a fotografie z putování pak každá škola vkládala na internetovou stránku, která byla pro tuto akci připravena.

Úkolem každého zúčastněného týmu bylo vytvořit tedy část příběhu oputování a společně s fotografiemi z návštevy panáčků vložit text na tento blog.
Kromě stěžejní tvorby příběhu, připravili učitelé pro své žáky další aktivity, kterými chtěli namotivovat děti do práce na projektu a přiblížit jim Evropu a ICT nástroje, pomocí kterých v rámci projektů komunikují se svými partnery.


Cíle maratónu:
1. dobrý eTwinningový start do nového roku
2. pobavit se s eTwinningem
3. pomoci vytvořit si eTwinningové týmy na školách
4. vytvořit komunitu českých škol
5. naučit užívat blogy a jiné nástroje
6. nainspiruovat a namotivovat do projektové práce ve školním roce 2008/2009

Legenda o Modrém a Žlutém

Nebylo to tak dávno, ale dost dávno na to, aby z panáččího novorozeněte vyrostl dospělý panáček. Tak tenkrát se v Bruselu narodil panáček. A ne jeden, dva byli. Jeden žlutý a druhý modrý. Od mala strašně rádi cestovali a seznamovali se s cizími lidmi. Proto se také museli učit cizí jazyky, aby se všemi těmi lidmi domluvili. A protože se jim to tak líbilo, rozhodli se, že budou cestovat po Evropě a říkat všem žákům a studentům ve školách, aby se také učili jazyky a seznamovali se navzájem. Všude kam přijeli, si našli skupinku lidí, kteří jim slíbili, že v tom budou jejich novým kamarádům pomáhat. A tak vznikla Národní podpůrná střediska. Na své pouti zabloudili panáčkové i do České republiky. Slyšeli totiž, že jsou tu strašně fajn mladí lidé a že se chtějí moc přátelit s kamarády s ostatních zemí v Evropě. Přijeli právě včera a hned se pustili do pouti po naší zemi. A která místa že vlastně navštívili?

pátek 3. října 2008

Základní informace

Národní podpůrné středisko pro eTwinning vyhlašuje v rámci mezinárodního týdne s eTwinningem akci „maraton eTwinning“ pro školy v České republice v týdnu od 20. do 24. října 2008.
Úkolem každé zapojené školy bude napsat část putování „Modrého“ a „Žlutého“ panáčka z loga eTwinning po České republice. Školy budou postupně rozvíjet příběh a vkládat i s fotodokumentací do blogu, který bude speciálně k tomu vytvořen. Školy se mohou zapojit nejen přes den, ale i v noci, tak, abychom mohli vytvořit kontinuálně psaný příběh.
Jako doprovodnou akci plánujeme vytváření prezentace s vloženými fotografiemi zapojených týmů. Připravujeme také on-line kvíz o eTwinningu. Byli bychom rádi, kdyby účast v eTwinnigovém maratonu provázely různé další akce sloužící k propagaci aktivity eTwinning ve vašich školách.
Ideální je tato příležitost například pro plánování a zahájení Vašich nových a pokračujících mezinárodních projektů eTwinning. Mohou to být také výstavky fotografií z projektů, ukázky práce na projektu pro další učitele z okolních škol, či veřejnost, videokonference s partnerskou školou nebo s jinou školou v ČR zapojenou do maratonu eTwinning apod.
Zapojeným školám poskytne NSS a tým ambasadorů metodickou podporu, bude vytvořen manuál pro práci s blogem maratonu a jiné. Učitelům a žákům budou zaslány propagační předměty pro prezentaci jejich aktivit a drobné věcné dary. Co musíte udělat pro zapojení své školy do eTwinningového Maratonu? Přihlásit svou školu můžete zde. Naplánujte si čas, kdy byste byli ochotni se do maratonu zapojit – konkrétní dny a hodiny, které vám vyhovují k pokračování v příběhu, více variant. A naplánujte jaký bude počet zapojených dětí, abychom mohli připravit drobné dárky pro vás a vaše žáky. Seznámit se s podpůrnými metodickými materiály – budou zveřejněny do konce září.
Před samotným zapojením budete vytvořit s žáky modrého a žlutého panáčka – nakreslit, vymodelovat, ušít apod. – vše dle vaší volby. Po skončení akce napsat Národnímu středisku krátkou zprávu o průběhu akce u vás, včetně výčtu všech doprovodných aktivit. A především si při celé akci užít, společně s žáky hodně zábavy.V rámci týdnů s eTwinningem se také můžete v průběhu října zapojit do dalších celoevropských aktivit na portálu http://www.etwinning.net/

Jak pracovat s ...