Mapa zúčastněných škol

Mapa zúčastněných škol

O maratónu ...

U příležitosti týdnů s eTwinningem , které slaví celá Evropa, iniciovala ve dnech 20.-24.10.2008 česká Národní agentura pro eTwinning akci s názvem „eTwinningový maratón“.
V rámci maratónu vznikal štafetový příběh modrého a žlutého panáčka z loga eTwinning, kteří fiktivně cestovali po Česku a poznávali města, ve kterých se eTwinningové projekty vytvářejí. Kapitoly a fotografie z putování pak každá škola vkládala na internetovou stránku, která byla pro tuto akci připravena.

Úkolem každého zúčastněného týmu bylo vytvořit tedy část příběhu oputování a společně s fotografiemi z návštevy panáčků vložit text na tento blog.
Kromě stěžejní tvorby příběhu, připravili učitelé pro své žáky další aktivity, kterými chtěli namotivovat děti do práce na projektu a přiblížit jim Evropu a ICT nástroje, pomocí kterých v rámci projektů komunikují se svými partnery.


Cíle maratónu:
1. dobrý eTwinningový start do nového roku
2. pobavit se s eTwinningem
3. pomoci vytvořit si eTwinningové týmy na školách
4. vytvořit komunitu českých škol
5. naučit užívat blogy a jiné nástroje
6. nainspiruovat a namotivovat do projektové práce ve školním roce 2008/2009

Legenda o Modrém a Žlutém

Nebylo to tak dávno, ale dost dávno na to, aby z panáččího novorozeněte vyrostl dospělý panáček. Tak tenkrát se v Bruselu narodil panáček. A ne jeden, dva byli. Jeden žlutý a druhý modrý. Od mala strašně rádi cestovali a seznamovali se s cizími lidmi. Proto se také museli učit cizí jazyky, aby se všemi těmi lidmi domluvili. A protože se jim to tak líbilo, rozhodli se, že budou cestovat po Evropě a říkat všem žákům a studentům ve školách, aby se také učili jazyky a seznamovali se navzájem. Všude kam přijeli, si našli skupinku lidí, kteří jim slíbili, že v tom budou jejich novým kamarádům pomáhat. A tak vznikla Národní podpůrná střediska. Na své pouti zabloudili panáčkové i do České republiky. Slyšeli totiž, že jsou tu strašně fajn mladí lidé a že se chtějí moc přátelit s kamarády s ostatních zemí v Evropě. Přijeli právě včera a hned se pustili do pouti po naší zemi. A která místa že vlastně navštívili?

pondělí 20. října 2008

Část 5. - Gymnázium Česká Lípa



Z Máchova kraje - Vítejte Žlutá a Modrý
Byl pozdní večer, říjen dvacátý
podzimní večer, byl projektů čas.
K počítačům nás zval z Prahy hlas,
kde listí se lepilo na paty.
V místnosti temné plné stínů,
monitory tu září jen,
nad pizzou tvoříme příběh další,
jak Žlutá a Modrý poznávají naši zem.

Chcete-li více o nás znát, poučit se a možná smát, otevřete prosím dokument ten, který vám přiblíží Máchovu zem. http://www.box.net/shared/1r6ksep5v7



Užili jsme si spoustu zábavy a spát ve škole mimo vyučování se málokomu podaří.

Návštěva páru v Trutnově














obraz 1
Právě k nám do města dorazila vzácná návštěva, ve speciálních kupé za vozem. Za nimi jásá dav fanoušků.





















obraz 2
A již jsou tady – alegorický vůz tažen párem bílých volů. Davy šílí! Vítáme Žlutého a Modrého! Ať žijí!
Náš reportér se marně dožaduje rozhovoru pro místní televizi.




















obraz 3
Uvítání Žlutého a Modrého zástupci města.
Našim hostům byly předány vzácné dary. Reportérovi se opět nedaří urvat rozhovor.














obraz 4
Po krátkém občerstvení se Žlutý a Modrý vydali proti proudu směrem k nejvyšší hoře České republiky Sněžce. Úpa byla poněkud rozbouřená, ale naši borci překonávají i ty nejtěžší překážky. Reportér se snaží „ulovit“ rozhovor i ve vodě.





















obraz 5
Naši borci zdolávají Sněžku. Jediné, co se reportérovi podařilo zaznamenat do mikrofonu, bylo: Já už nemůžu, já už to nevydržím! Přesto všechno naši žlutomodří borci Sněžku zdolali. Když však o tom chtěli dát vědět světu …..














obraz 6
Odpoledne je pak ještě čekalo přátelské utkání ve fotbale. Oba dva nastoupili v tradičních žlutomodrých dresech proti místnímu klubu FC Nekopnemsi. Síly byly více než vyrovnány. Náš tým vystřídal několik taktik, ale ani jedna nebyla úspěšná. Nakonec mužstvo změnilo poslední taktiku pro zachování tváře – osvědčenou „Bílou vlajku“. Reportér opět neúspěšný (i v obraně)




















obraz 7
Žlutý s modrým ovládli život ve městě. Stali se součástí oblíbených počítačových her, TV pořadů a hitparád. Našemu reportérovi se konečně podařilo získat žádaný rozhovor.

Více bude v reportáži ve photostory, ale to až zejtra , jdem spát !!

už je zejtra :)


Více na http:// www.zskomtu.cz

Část 4. od ICV z v Kutné Hoře



Ahoj žlutý panáčku,


chceme ti představit naše město. Kutná Hora leží nedaleko Prahy v srdci České republiky, jen 10 kilometrů od Kolína, kde jsi byl ráno se svým modrým kamarádem. Nejznámější památka je chrám svaté Barbory a další je Vlašský dvůr, kde se ve středověku razily Pražské groše. Je tu také naše škola.



Naše jména jsou Lucka, Veronika, Dana, Alena , Kristýna, Věra, Eva, Simona, Jana, Eva II, Lucka II a Petr a naše koníčky jsou sport a zvířata a jízda na koni - kombinace sportu a zvířat.


Doufáme, že se ti líbilo naše město a že příště přijedeš i se svým modrým partnerem.


Učíme se anglicky, a proto překládáme tento příběh také pro přátele v zahraničí. Text najdete zde ...




Šťastnou cestu!


Studenti angličtiny, ICV Kutná Hora

Část 3.: Základní škola Malecí Nové Město nad Metují


Cestou z Kolína začal foukat vítr. Z dálky se ozýval cinkot mincí a linula se vůně růží. Kam se dáme nyní? Rozmýšleli se panáčci. Žlutého to lákalo za mincemi a Modrý toužil spatřit, co to tak krásně voní. Domluvili se tedy, že se rozdělí a večer se opět sejdou a budou si vyprávět, co zažili. K nám do rodného města dorazil Modrý. Vůně růží ho zavedla do zámecké zahrady, která obklopuje renesanční zámek v rohu náměstí. "Kde to jsem?" pomyslel si Modrý.V Novém Městě nad Metují, které založil roku 1501 Jan Černčický z Kácova. Ze zámeckého okna se ozýval zvuk klavíru. Luisina polka. "Ach, to je krása!" Polku zde hrával mladý Bedřich Smetana své sestřenici. Z věže si Modrý prohlédl nedaleké Orlické hory. Nové Město je nazýváno též bránou Orlických hor a Český betlém. Cestou z náměstí na něho zamávala socha ženy "Metuje" od Olbrama Zoubka, která stojí na vrcholku skály a hledí na svou milovanou řeku. Na druhém konci města poblíž stadionu generála Klapálka stojí moderní škola Malecí. Na stadionu chtěli žáčci 1. stupně s Modrým hned závodit. Raději se honem schoval do budovy školy. Tam na něho již čekali naši deváťáci ze žurnalistického kroužku SHOK. Pochlubili se svými úspěchy v mnoha soutěžích např. Eurorebus, Pythagoriadě, olympiadách či sportovních kláních. Loni jsme se zúčastnili i televizní soutěže Bludiště.
Modrý jel s nimi také i na výlet na kolách do nedalekého Pekla. Modrý se trochu bál, to víte – peklo a jeden nikdy neví. Naše Peklo je však prima restaurace v lese nedaleko města. Bývalý mlýn hlídá opravdový vodník. Nikdo se neutopil a nikoho čerti nesebrali. Modrý se již začal chystat na další pouť za Žlutým. Celý pobyt Modrého jsme si natočili a určitě bude bezva reportáž na stránkách školy. Chcete vědět více o našem městě a o nás? Podívejte se na
http://www.zsmaleci.cz/ a http://www.novemestonm.cz/ "MODRÝ, ŠŤASTNOU CESTU A POZDRAVUJ ŽLUTÉHO" loučí se 9. B




Část 2. od 7.ZŠ Kolín III.,Masarykova 412



Milý Žluťásku a Modrásku,
Moc vás oba vítáme v našem královském městě Kolíně. Doufáme, že jste měli z Otrokovic dobrou cestu.
Naše město je velice krásné, plné historických památek, nejznámější je asi chrám Sv.Bartoloměje. Žije zde asi 30 OOO obyvatel, máme zde sedm základních škol a my navštěvujeme tu nejlepší – 7. základní školu.
Je velká, světlá, sportovně zaměřená, hlavně na atletiku, ale můžete se věnovat i jiným sportům, jako je aerobic, gymnastika, florbal a další. Jestli se Vám nechce zrovna sportovat, máme tady taky keramiku, šikulu, hraní na flétnu , informatiku, ale i spoustu jiných kroužků. Určitě si vyberete ten, který vás bude nejvíce bavit. My chodíme do 5.C a máme moc hodnou paní učitelku. Jezdíme spolu každý rok na školu v přírodě, to je to nejlepší!! Rádi ale děláme různé projekty , buď jen ve třídě, ale taky máme projektové dny pro celou školu. To jsme společně i s dětmi z jiných tříd a můžeme si vybrat téma, které nám je nejblíž. Máme zde taky žákovský parlament a každý měsíc vydáváme časopis Sporťák. Od třetí třídy se učíme angličtinu nebo němčinu a kdo je hodně netrpělivý, může se učit v jazykovém kroužku už od první třídy. Když vyjdete před naší školu a přejdete silnici, můžete se jít vykoupat do Vodního světa nebo si zajezdit na dopravním hřišti. Taky tam společně chodíme a moc se nám tam líbí.
Tak co, jak se vám zde líbí? Už máte hlad? Pojďte s námi do naší školní jídelny , ať se posílíte na další cestu. Přejeme vám šťastnou cestu a ať se vám v dalších školách líbí jako v té naší.
Vaši kamarádi z 5.C

prezentace na adrese : www.box.net/shared/9d33gejrt1


Část 1. od ZŠ Mánesova, Otrokovice


Milí panáčci
Chtěla bych vás pozvat k nám do České republiky.
Zrovna v tomto období , kdy začne padat první
sníh a bude se konat spoustu akcí.Jsem
z Otrokovic, stejně jako moje škola.Otrokovice
Jsou menší, ale moc hezké město, o kterém se může
Říct že je i moderní.Na mapě ho najdete u soutoku
Dřevnice a Moravy.V Otrokovicích jsou tři školy.Jedna z nich je Mánesova.To je ta ,do které chodíme.


Když už je o ní řeč, je to jazykovka a v ní se učí
čtyři jazyky. Jsou to angličtina, němčina, francouzština i ruština. Naše škola se podílí na besídce a spoustu dalších akcí. Ať už je to čert, Mikuláš, různé řemeslné kurzy nebo advent.Tento rok toho bude obzvlášť hodně.
I vy panáčci jestli budete chtít, si můžete si nějakou
z akcí vyzkoušet.Moc se na vás těším.Zdraví Helouš














Jak pracovat s ...