Mapa zúčastněných škol

Mapa zúčastněných škol

O maratónu ...

U příležitosti týdnů s eTwinningem , které slaví celá Evropa, iniciovala ve dnech 20.-24.10.2008 česká Národní agentura pro eTwinning akci s názvem „eTwinningový maratón“.
V rámci maratónu vznikal štafetový příběh modrého a žlutého panáčka z loga eTwinning, kteří fiktivně cestovali po Česku a poznávali města, ve kterých se eTwinningové projekty vytvářejí. Kapitoly a fotografie z putování pak každá škola vkládala na internetovou stránku, která byla pro tuto akci připravena.

Úkolem každého zúčastněného týmu bylo vytvořit tedy část příběhu oputování a společně s fotografiemi z návštevy panáčků vložit text na tento blog.
Kromě stěžejní tvorby příběhu, připravili učitelé pro své žáky další aktivity, kterými chtěli namotivovat děti do práce na projektu a přiblížit jim Evropu a ICT nástroje, pomocí kterých v rámci projektů komunikují se svými partnery.


Cíle maratónu:
1. dobrý eTwinningový start do nového roku
2. pobavit se s eTwinningem
3. pomoci vytvořit si eTwinningové týmy na školách
4. vytvořit komunitu českých škol
5. naučit užívat blogy a jiné nástroje
6. nainspiruovat a namotivovat do projektové práce ve školním roce 2008/2009

Legenda o Modrém a Žlutém

Nebylo to tak dávno, ale dost dávno na to, aby z panáččího novorozeněte vyrostl dospělý panáček. Tak tenkrát se v Bruselu narodil panáček. A ne jeden, dva byli. Jeden žlutý a druhý modrý. Od mala strašně rádi cestovali a seznamovali se s cizími lidmi. Proto se také museli učit cizí jazyky, aby se všemi těmi lidmi domluvili. A protože se jim to tak líbilo, rozhodli se, že budou cestovat po Evropě a říkat všem žákům a studentům ve školách, aby se také učili jazyky a seznamovali se navzájem. Všude kam přijeli, si našli skupinku lidí, kteří jim slíbili, že v tom budou jejich novým kamarádům pomáhat. A tak vznikla Národní podpůrná střediska. Na své pouti zabloudili panáčkové i do České republiky. Slyšeli totiž, že jsou tu strašně fajn mladí lidé a že se chtějí moc přátelit s kamarády s ostatních zemí v Evropě. Přijeli právě včera a hned se pustili do pouti po naší zemi. A která místa že vlastně navštívili?

pondělí 20. října 2008

Část 3.: Základní škola Malecí Nové Město nad Metují


Cestou z Kolína začal foukat vítr. Z dálky se ozýval cinkot mincí a linula se vůně růží. Kam se dáme nyní? Rozmýšleli se panáčci. Žlutého to lákalo za mincemi a Modrý toužil spatřit, co to tak krásně voní. Domluvili se tedy, že se rozdělí a večer se opět sejdou a budou si vyprávět, co zažili. K nám do rodného města dorazil Modrý. Vůně růží ho zavedla do zámecké zahrady, která obklopuje renesanční zámek v rohu náměstí. "Kde to jsem?" pomyslel si Modrý.V Novém Městě nad Metují, které založil roku 1501 Jan Černčický z Kácova. Ze zámeckého okna se ozýval zvuk klavíru. Luisina polka. "Ach, to je krása!" Polku zde hrával mladý Bedřich Smetana své sestřenici. Z věže si Modrý prohlédl nedaleké Orlické hory. Nové Město je nazýváno též bránou Orlických hor a Český betlém. Cestou z náměstí na něho zamávala socha ženy "Metuje" od Olbrama Zoubka, která stojí na vrcholku skály a hledí na svou milovanou řeku. Na druhém konci města poblíž stadionu generála Klapálka stojí moderní škola Malecí. Na stadionu chtěli žáčci 1. stupně s Modrým hned závodit. Raději se honem schoval do budovy školy. Tam na něho již čekali naši deváťáci ze žurnalistického kroužku SHOK. Pochlubili se svými úspěchy v mnoha soutěžích např. Eurorebus, Pythagoriadě, olympiadách či sportovních kláních. Loni jsme se zúčastnili i televizní soutěže Bludiště.
Modrý jel s nimi také i na výlet na kolách do nedalekého Pekla. Modrý se trochu bál, to víte – peklo a jeden nikdy neví. Naše Peklo je však prima restaurace v lese nedaleko města. Bývalý mlýn hlídá opravdový vodník. Nikdo se neutopil a nikoho čerti nesebrali. Modrý se již začal chystat na další pouť za Žlutým. Celý pobyt Modrého jsme si natočili a určitě bude bezva reportáž na stránkách školy. Chcete vědět více o našem městě a o nás? Podívejte se na
http://www.zsmaleci.cz/ a http://www.novemestonm.cz/ "MODRÝ, ŠŤASTNOU CESTU A POZDRAVUJ ŽLUTÉHO" loučí se 9. B




1 komentář:

Ivana Brabcová řekl(a)...

Zdravím, trochu jsem upravila vzhled příspěvku a omylem jsem vymazala jednu fotečku, kterou už teď nemůžu vrátit zpět. Pokud ji tam chcete, což bych se nedivila, pošlete mi ji na mail, dám ji tam. Omlouvám se mooooooc, díky za prominutí a díky za pěkný příběh, moooc se mi líbí.

Jak pracovat s ...