Mapa zúčastněných škol

Mapa zúčastněných škol

O maratónu ...

U příležitosti týdnů s eTwinningem , které slaví celá Evropa, iniciovala ve dnech 20.-24.10.2008 česká Národní agentura pro eTwinning akci s názvem „eTwinningový maratón“.
V rámci maratónu vznikal štafetový příběh modrého a žlutého panáčka z loga eTwinning, kteří fiktivně cestovali po Česku a poznávali města, ve kterých se eTwinningové projekty vytvářejí. Kapitoly a fotografie z putování pak každá škola vkládala na internetovou stránku, která byla pro tuto akci připravena.

Úkolem každého zúčastněného týmu bylo vytvořit tedy část příběhu oputování a společně s fotografiemi z návštevy panáčků vložit text na tento blog.
Kromě stěžejní tvorby příběhu, připravili učitelé pro své žáky další aktivity, kterými chtěli namotivovat děti do práce na projektu a přiblížit jim Evropu a ICT nástroje, pomocí kterých v rámci projektů komunikují se svými partnery.


Cíle maratónu:
1. dobrý eTwinningový start do nového roku
2. pobavit se s eTwinningem
3. pomoci vytvořit si eTwinningové týmy na školách
4. vytvořit komunitu českých škol
5. naučit užívat blogy a jiné nástroje
6. nainspiruovat a namotivovat do projektové práce ve školním roce 2008/2009

Legenda o Modrém a Žlutém

Nebylo to tak dávno, ale dost dávno na to, aby z panáččího novorozeněte vyrostl dospělý panáček. Tak tenkrát se v Bruselu narodil panáček. A ne jeden, dva byli. Jeden žlutý a druhý modrý. Od mala strašně rádi cestovali a seznamovali se s cizími lidmi. Proto se také museli učit cizí jazyky, aby se všemi těmi lidmi domluvili. A protože se jim to tak líbilo, rozhodli se, že budou cestovat po Evropě a říkat všem žákům a studentům ve školách, aby se také učili jazyky a seznamovali se navzájem. Všude kam přijeli, si našli skupinku lidí, kteří jim slíbili, že v tom budou jejich novým kamarádům pomáhat. A tak vznikla Národní podpůrná střediska. Na své pouti zabloudili panáčkové i do České republiky. Slyšeli totiž, že jsou tu strašně fajn mladí lidé a že se chtějí moc přátelit s kamarády s ostatních zemí v Evropě. Přijeli právě včera a hned se pustili do pouti po naší zemi. A která místa že vlastně navštívili?

úterý 21. října 2008

Návštěva č.11 na ZŠ Volary

Základní škola Volary



Panáčci jeli šumavskou lokálkou, minuli Lipno a kochali se krajinou Národního parku Šumava. Utrmácení přijeli na volarské nádraží, kde je vřele přivítali žáci ze Základní školy Volary. Společně se vydali na dlouhou procházku, která směřovala k Boubínské rozhledně. V Boubínském pralese se nám Modrásek ztratil. Žluťásek ho chvíli hledal, ale nakonec to vzdal a vydal se na Volarské slavnosti dřeva. Tam uviděl Modráska, jak si zkouší dřeváky, aby se mohl zúčastnit tradičního pochodu v dřevákách. Byli šťastni, že se našli, a proto to šli oslavit do restaurace U Potůčku, kde si dali pohár.








Po oslavě se rozhodli projít po místech, kudy ve středověku vedla Zlatá stezka. Ze stezky ale po chvíli odbočili do lesa na houby. Když vyšli z lesa, ocitli se na nově zrekonstruované Křížové cestě.




Po náročném dni se chtěli osvěžit, a tak se vydali na Soumarský Most, aby se vykoupali v řece Vltavě. Vzal je ale silný proud, který je odnesl až do Prahy, odkud už pro ně nebyl problém dostat se do Neratovic.



Provázíme je našim krajem

o dějiny mají zájem

město jim pak ukážem

památkami navážem

a když to všechno končí

s úsměvem se s námi loučí

do Neratovic míří...

Návštěva č.10 v Klasickém a španělském gymnáziu, Brno-Bystrc


Modrásek a Žluťásek hledali na internetu zajímavé město a Brno jim přišlo super. Zavítali na Špilberk do kazemat , kde neposlechli , že nemají chodit mimo vyznačenou cestu , a proto tam museli zůstat do další prohlídky. Když vyšli z vězení, šli do obory v Bystrci . Tady je prohnal velký kanec.Odtud zamířili do brněnské ZOO. Tam se jim líbili dva lední medvědi Bill a Tom. Se zákazy si Modrásek ani Žluťásek nelámali hlavu a začali krmit zvířata.Aby toho nebylo málo, vypustili papoušky do volné přirody.
Jeden papoušek tak pokloval Modráska , že ho musela odvézt sanitka do bohunické nemocnice. Zatím Žluťásek šel na brněnskou přehradu , kde byly jako každý rok sinice. Ty Žluťáska pokousaly , a tak skončil také v nemocnici. . Tam ho dali na stejný pokoj jako Modráska. Tam je přišli navštívit a povzbudit žáci Klasického a španělského gymnázia.
Žluťásek a Modrásek se po uzdravení přišli podívat na své nové kamarády a jejich školu, kde se studenti mohou učit řadu cizích jazyků. Panáčci se trochu naučili španělsky a odjeli na Šumavu.
:-)









...lehký úsměv na tváři,
všechno se nám vydaří.
V zimě, v létě, na podzim
zazpíváme píseň jim.
Na jaře jim zahrajeme,
společně pak tancujeme...


Návštěva č. 9 ve Střední škole technické v Přerově

Žlutý a Modrý: „Ahoj! Právě jsme dorazili z Plzně a chystáme se navštívit Střední školu technickou v Přerově. Na této škole mají možnost se vzdělávat v několika oborech, ale my jsme si vybrali obor OPTIK, protože tam budou určitě hezká děvčata.“ A taky jo!



Panáčky čekala před školou uvítací delegace, filmaři i novináři, kteří vše pečlivě zaznamenali. A protože žáci se ve škole nejen učí, ale mají možnost si i vyzkoušet praxi, vyrazili naši hrdinové do dílen. Ale co to, tady se snad chystají psát písemku.
Žlutý:“Dobrý den vespolek, určitě vám nebude vadit malé vyrušení.“
Modrý: „Chtěli bychom se u vás něco naučit.“


Na této dílně se dělají brýle a na přístrojové různé optické součásti. A tak se vžili do role optika a vyzkoušeli si výrobu brýlí, broušení čoček a leštění těžítka. Vždyť v ČR jsou jen 2 školy, které se zabývají tímto oborem. Jako dárek oba dostali brýle.
Ž: „Konečně vypadáme jako inteligenti!“


M: „Jsem moc zvědavý, čím nás obdarují na další štaci!“
Ž.: „Jen si musíme dát dobrý pozor, abychom je cestou někde neztratili.“


M.: „A teď se vrhneme do sportu. Musíme taky přece udělat něco pro své zdraví a figuru. Hned vedle školy je zimní stadion, tak si půjdem zabruslit.“
Ž.: „ Nebo si radši dáme fotbal na školním hřišti?“
M.: „Už jsme se topili v Úpě, lezli na Sněžku, teď hokej, co nás čeká v dalším městě?“
Návštěva na této škole se jim moc líbila – přivítání před vchodem, práce (holky v tričkách a montérkách…… no to je něco, vřele doporučujeme) a na závěr povídání v učebně němčiny.



A přece dostali ještě jeden dárek – básničku. Jen je nějaké krátká, jakoby nedokončená. Pomozte básničku prodloužit a dokončit, ať mají na putování po českých školách co nejhezčí vzpomínku.


S modrým, žlutým cestujeme,
Básničku jim věnujeme
Ať je slunce nebo leje
Poznáváme české kraje.
Dobrodružství plná zem
A my jedem s úsměvem.






Návštěva č. 8. na ZŠ 26. V Plzni


Ahoj, my jsme holky a kluci ze 4.třídy z Plzně. Začínáme seznamovat, co je to vlastně etwinning. Právě proto jsme TADY! Koukáme, co se všechno ve školách během maratónu stalo a VŠECHNY zdravíme AHOJ, HELLO, HALLO, SALUT!


U nás ve 26.ZŠ ve Skupově ulici je to podobné jako psali naši kamarádi, třeba z 5.C z Kolína. A co cizí jazyk? Máme u nás v Plzni na Borech na naší „růžovce“ (naše škola je růžová) dobrovolný kroužek angličtiny v 1. a 2.třídě, ve třetí třídě už se učí cizí jazyk všichni. My máme angličtinu. Co děláme? Jasně, učíme se podle knížky a naše paní učitelky nám říkají pořád, že nejdříve práce a pak zábava, a tak se prostě doma musíme učit slovíčka!!! Ale abyste si nemysleli! Máme v jazykové učebně internet a interaktivní tabuli, na ní se dá dělat věcí! Paní učitelky to s ní umí a my se taky snažíme!




Taky jsme hráli anglické divadlo, a tak vám posíláme fotografie. Na konci října oslavíme Halloween, loni to byla strašidelná legrace!



Představujeme si žlutého a modrého panáčka jako cestovatele s křídly, tedy blue and yellow bird. Tak ať šťastně doletí!!! A kdybyste si s námi chtěli vyměňovat zkušenosti, tak nám napište na adresu: skola@zs26.plzen-edu.cz a podívejte se na naše stránky http://www.zs26plzen.cz/ a ozvěte se nám, vždyť etwinning je z twinns-dvojčat.

Modrej a Žlutej v Táboře





Modrej a Žlutej v Táboře

Náš příběh začíná na autobusovém nádraží, odkud se pan Modrásek a pan Žluťásek vydají zkoumat památky a zajímavosti po městě Táboře. Nastoupili tedy do prvního kolemjedoucího autobusu a zamířili nejprve do severní části města. A jejich první zastávka byla …táborská nemocnice. Když vystoupili, vydali se rovnou do nemocnice, kde se nechali vyšetřit kvůli nespavosti.
Po rychlém vyšetření se naši pánové vydali pomalu na sever, kde minuli obchod Lidl… Zdejším lahůdkám se opravdu nedalo odolat... Nic zajímavého tu již nebylo, a tak se vydali zpět…, ale tentokrát do středu města. . . a to přímo na náměstí.
Cestou samozřejmě dodržovali dopravní předpisy…
Na místě je nejvíce zaujala socha Jana Žižky a kašna, kde dokonce dvakrát zachránil pan Modrásek pana Žluťáska před utopením…
Po chvíli se ještě zastavili na stanici městské policie…Při odchodu se pan Modrásek snažil povozit v policejním autě, ale nešlo to. Potom si povšimli po pravé straně Divadla Oskara Nedbala. Chtěli ho omrknout i zevnitř, bohužel bylo zavřeno, a tak pokračovali dál.
Další zastávkou, kterou naši výletníci udělali, byl obchodní dům Dvořák, kde se s oblibou povozili po eskalátorech…Tato jízda se jim velice zamlouvala. Po opuštění Dvořáka se Žluťásek a Modrásek vydali na další průzkum města….Rozhlíželi se kolem a všímali si všelijakých věcí, ale nejvíce je zaujal plakát, že v Táboře bude vystupovat známá rocková skupina… Eva a Vašek.
Poslední zastávku, kterou se pan Modrásek a Žluťásek rozhodli udělat, bylaJordánská hráz nebo taky přehrada…
Po společné vyjížďce na lodi následovala společná procházka po břehu a přesun do . . . . Plzně!



Obrázkový příběh, bude se chvíli otvírat, díky za strpení:
http://www.uloz.to/859837/modrej-a-zlutej-v-tabore-special.ppt


Jak pracovat s ...