Mapa zúčastněných škol

Mapa zúčastněných škol

O maratónu ...

U příležitosti týdnů s eTwinningem , které slaví celá Evropa, iniciovala ve dnech 20.-24.10.2008 česká Národní agentura pro eTwinning akci s názvem „eTwinningový maratón“.
V rámci maratónu vznikal štafetový příběh modrého a žlutého panáčka z loga eTwinning, kteří fiktivně cestovali po Česku a poznávali města, ve kterých se eTwinningové projekty vytvářejí. Kapitoly a fotografie z putování pak každá škola vkládala na internetovou stránku, která byla pro tuto akci připravena.

Úkolem každého zúčastněného týmu bylo vytvořit tedy část příběhu oputování a společně s fotografiemi z návštevy panáčků vložit text na tento blog.
Kromě stěžejní tvorby příběhu, připravili učitelé pro své žáky další aktivity, kterými chtěli namotivovat děti do práce na projektu a přiblížit jim Evropu a ICT nástroje, pomocí kterých v rámci projektů komunikují se svými partnery.


Cíle maratónu:
1. dobrý eTwinningový start do nového roku
2. pobavit se s eTwinningem
3. pomoci vytvořit si eTwinningové týmy na školách
4. vytvořit komunitu českých škol
5. naučit užívat blogy a jiné nástroje
6. nainspiruovat a namotivovat do projektové práce ve školním roce 2008/2009

Legenda o Modrém a Žlutém

Nebylo to tak dávno, ale dost dávno na to, aby z panáččího novorozeněte vyrostl dospělý panáček. Tak tenkrát se v Bruselu narodil panáček. A ne jeden, dva byli. Jeden žlutý a druhý modrý. Od mala strašně rádi cestovali a seznamovali se s cizími lidmi. Proto se také museli učit cizí jazyky, aby se všemi těmi lidmi domluvili. A protože se jim to tak líbilo, rozhodli se, že budou cestovat po Evropě a říkat všem žákům a studentům ve školách, aby se také učili jazyky a seznamovali se navzájem. Všude kam přijeli, si našli skupinku lidí, kteří jim slíbili, že v tom budou jejich novým kamarádům pomáhat. A tak vznikla Národní podpůrná střediska. Na své pouti zabloudili panáčkové i do České republiky. Slyšeli totiž, že jsou tu strašně fajn mladí lidé a že se chtějí moc přátelit s kamarády s ostatních zemí v Evropě. Přijeli právě včera a hned se pustili do pouti po naší zemi. A která místa že vlastně navštívili?

středa 22. října 2008

Část 16. Hurá do Hustopečí!

... zářící slunce zapadlo, modré nebe pohltila tma ... ale nás to nerozhodí!
Dnešní večer je ve znamení Žluté a Modré.

Žlutý s Modrým přicestovali se Žlutým (Student Agency) do Brna, kde nastoupili do vláčku s cílovou stanicí Hustopeče, který je zavezl kam jinam, než na ZŠ Nádražní.

"Hurááá, už jsou tady, to musí být oni!" volají netrpělivé děti ze 3.A. a 5. A. Společně si hned padli do noty a vydali se do víru maloměsta. "Mějte oči na šťopkách, abychom nepřehlédli znak našeho městečka!" ozývá se z davu.

"Támhle je jeden, tady další, jú, na radnici jsou hned tři!" "Je na něm moravská orlice, hrozen a vinařský nůž." vysvětlujeme panáčkům. Ukazujeme nejkrásnější místa u nás - radnici, kašnu a renesanční dům na náměstí. "Taky zde žil T.G.M.,"poučují někteří.

"A zase ta škola!" Ale teď to nevadí. Zbaštíme buchty od maminek a babiček, doplníme energii před večerní úkolovkou. Svíčky nám ukazují směr. "Co to je eTwinning? Jak se jmenuje náš eTwinningový projekt?" ("Kdo si to má pamatovat!" brbleme.) "Najdi cestu k zahraničním partnerům!" S těmito těžkými úkoly jsme se museli vypořádat.

Každý máme své místěčko, i Modrý a Žlutý. ("Jak si kdo ustele, tak si lehne!") Dobrou noc!

Hledali jsme znak
a co bylo pak?
U něj jsme se fotili
a vysvětlení hledali.
Šli jsme kolem kašny
a radnici našli.
Na ní bylo znaků moc,
prožili jsme skvělou noc.
"Děkujeme za návštěvu, pozdravujte v Čelákovicích a zase se někdy ukažte!"
Fotopříběh naší Noci s eTwinningem!


1 komentář:

terezw řekl(a)...

Teda to musela být zábava, vy máte ale hodné a šikovné panučitelky...:-)

Jak pracovat s ...